Доброволци възстановяват уникална вековна църква в Карапелит (видео)

Храмът е построен около 1850 година

Доброволци от Добрич са се захванали с нелеката задача да възстановят църковен храм, построен в село Карапелит още по времето на турско робство. Храм „Света Троица” е сред най-

Преди 20 дни две семейства от Добрич решават да облагородят мястото около църквата.старите в Добруджа, но от години тъне в нищета, занемарен и периодично ограбван.

На призива им във Фейсбук откликва и жена от Стожер – силно вярваща християнка. Следващия уикенд желаещите да помогнат се увеличават. Включват се и хора от селото.
„Храмът е уникален, защото е сред малкото, строени по време на турско робство, които не са вкопани, а са над земята. Това е свещено за християните място – църква, построена от свободни хора, по време на робство”, казва Калина Димитрова, която заедно със своя съпруг и техен приятел от Холандия, подемат инициативата.
Храмът е построен около 1850 година, сочи справка в архивите, която е направил Атанас Атанасов – бивш кмет на село Карапелит. Тогава църквата се е намирала в центъра на селото, докато сега мястото е трудно достъпно.
Теренът за построяването не е избран случайно – в ниската част на селото, дерето край реката. Причината е, че разрешение за построяване на православен храм по турско време се давало, само ако храмът е по-нисък от джамията. Затова и строителите тогава избират най-ниското място и не се налага да вкопават църквата в земята.
„Не бива да тънат в забвение строителите на нова България. Длъжни сме като българи, като истински християни да възстановим този величествен храм. Невероятно е, че храмът е оцелял по турско, по румънско време, а е изоставен и ограбен по българско”, каза още Калина Димитрова.
В църквата е имало дейност допреди 10 години – предимно на големите празници. След като започва ограбването и поругаването на храма, предимно от цигани, свещеникът решава да прибере църковния инвентар в дома си, където обособява параклис и продължава да служи там, разказват местните хора. А мъжът, който е откраднал голямата църковна камбана, след време е убит от ток.
Работата около църквата продължава всеки уикенд, добре дошъл да помага е всеки, който има време и желание. „Не се съмнявам, че този храм ще бъде възстановен, чувствам го, вярвам, убедена съм”, каза в заключение Калина Димитрова. 
Репортаж на Дана Михайлова и Петър Петров

МГ Добруджа