• Варна
  18°
  тъмни облаци
  Влажност: 27%
  Вятър: 6m/s NW
  Залесяват 200 декара гори във Варна и региона
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Гора

  Продължават засилените проверки по опазването на горските територии в районите с висока концентрация на нарушения

  От началото на месец май ДГС „Варна” извършва редица мероприятия, които целят естественото възобновяване на 200 декара гори. Чрез изрязването на издънки се подпомага отглеждането на младите насаждения в района на аксаковското село Любен Каравелово, край град Белослав и варненския квартал „Галата”.

  „Чрез този вид дейности се постига подмладяване на гората по естествен път. Подпомагайки естественото възобновяване, запазваме генофонда на устойчивите местни видове”, коментира директорът на държавното горско стопанство инж. Иван Иванов.

  Той информира, че през този месец на обща площ от 150 дка ще бъдат извършени мероприятия, свързани с отглеждането на дървесните култури. „Грижите за фиданките не се изчерпват с тяхното засаждане. Периодично се предприема окопаване и премахване на заглушаващата растителност”, разясни инж. Иванов. По думите му отглеждането на 50 дка три- и четиригодишни церови насаждения в местността Джанавара ще се подпомогне чрез ръчно плевене и разрохкване на почвата. Останалите 100 дка са в района на аксаковското село Слънчево, където се полагат грижи за залесените преди две години акациеви насаждения.

  Паралелно с това служителите на стопанството продължават засилените проверки по опазването на горските територии в районите с висока концентрация на нарушения.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg