• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Тръмп издал на Русия свръхсекретна информация
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: pixabay
  Снимка: pixabay

  Подробностите за “Ислямска държава”, събрани от американско разузнаване вътре в групировката, били тайна дори за US правителството. Белият дом отрича

  Американският президент Доналд Тръмп е разкрил свръхсекретна информация на руския външен министър и на посланика по време на посещението им в Белия дом миналата седмица. Това твърдение публикува днес “Вашингтон пост”, позовавайки се на информацията от настоящи и бивши високопоставени служители във ведомството.

  Според тях с прекомерното си споделяне Тръмп е застрашил изключително важен източник на американското разузнаване с достъп до вътрешността на “Ислямска държава”.

  Причината е, че информацията е предоставена чрез споразумение за споделяне на разузнавателни данни, смятано за толкова чувствително, че подробностите са не само неизвестни на съюзниците, но и пазени в тайна дори от част от американското правителство.

  Освен това източникът не е позволил на Щатите да споделят данните с Русия и с това си деяние Тръмп е застрашил сътрудничеството на американското разузнаване с един от най-ценните си източници, обвързани с “Ислямска държава”.

  “Тръмп издаде повече информация на руския посланик, отколкото ние сме споделили със собствените си съюзници”, сподели пред “Вашингтон пост” служител от администрацията на Тръмп.

  Към момента ФБР отказват коментар по темата. Съветникът по националната сигурност Х.Р. МакМастър и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обаче побързаха да опровергаят твърдението на изданието.

  “В нито един момент не бяха обсъдени източници и методи на разузнаване и не бяха разкрити военни операции, които все още не са станали публично достояние”, каза МакМастър в изявление, предоставено от Белия дом.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg