ГЕРБ и ОП оттеглиха подкрепата си за промените в закона за земеделските земи

Проектът, който предизвика протести, беше одобрен миналата седмица от Комисията по земеделието и утре трябваше да бъде разгледан в пленарната зала

ГЕРБ и Обединените патриоти оттеглят законопроекта, с който се улесняваше застрояването по Черноморието. Проектът, който предизвика протести, беше одобрен миналата седмица от Комисията по земеделието и утре трябваше да бъде разгледан в пленарната зала.

Промените предвиждаха удължаване с 3 години на срока за застрояване на земеделски земи с променен статут. Според БСП и Воля текстовете са били лобистки и обслужват интересите на инвеститори.

Решението на парламентарната група на ГЕРБ съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на земеделската комисия Десислава Танева.

Спорният законопроект, който е общ с Обединените патриоти, трябваше да бъде гласуван на първо четене в пленарната зала този четвъртък според предварителната програма на НС. Днес стана ясно, че председателят на парламента Димитър Главчев го е разпределил за мнение и на правната комисия. През миналата седмица законопроектът бе приет от земеделската комисия.

Оттеглянето на ГЕРБ от законопроекта не е заради натиска, но от групата отбелязаха, че не са се допитали до широкото мнение отвън. Това обаче нямало да доведе до напрежение в управляващата коалиция, заяви Цветан Цветанов. Той уточни, че са разговаряли с партньорите си от мнозинството, които са проявили разбиране, и е вероятно те също да се откажат от предлаганите промени.

Текстовете няма да бъдат преработвани и внасяни отново най-малкото защото срокът, посочен сега в закона, изтича, обясни Цветан Цветанов.