• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ВМС на САЩ: Стараем се да запазим постоянно присъствие в Черно море
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС
  Снимка: БГНЕС

   

  ВМС на САЩ се стараят да запазят постоянно присъствие в региона на Черно море, използвайки правото на свободно плаване в международни води, заяви на пресконференция командирът на ескадрен миноносец “Оскар Остин“ – капитан Джанис Смит.

  „Боен кораб от състава на Шести американски флот изпълнява операции по патрулирането в Черно море с цел поддържане на сигурността в акваторията. В съответствие с конвенцията от Монтрьо, ние можем да бъдем тук не повече от 21 дни“, съобщи Смит, отказвайки да уточни маршрута на кораба и датите за акостиране в черноморски пристанища.

  Корабът „Оскар Остин“ започна своята мисия на 17 април, идвайки от пристанището в Норфолк, САЩ и ще се намира в Черно море, колкото е необходимо. Присъствието на боен кораб на САЩ в Черно море демонстрира ангажимента на САЩ по колективната защита на съюзниците и партньорите в региона, отбеляза Смит. Тя уточни, че корабът ще остане във Варненския залив до 20 май. По време на визитата ще бъдат разгледани въпроси, свързани с морската безопасност, предстоящи учения, двустранните отношения, както и помощ, която американските партньори могат да оказват на българските ВМС. Капитан Смит каза още, че „Оскар Остин“ е първият кораб в историята на САЩ, който се командва от две жени. Помощник-капитан на кораба е капитан II ранг Саманта Дютили, а жените съставляват около една трета от екипажа, състоящ се от 300 души. Ескадреният миноносец „Оскар Остин“ влезе в акваторията на Черно море на 5 май и вече взе участие в съвместни учения в териториалните води на Румъния с ВМС на България, Турция и Румъния. Корабът е подготвен за всякакви бойни действия, на борба му има 96 крилати ракети тип „Томахоук“, седем оръдия, торпедни установки, картечници, два хеликоптера „Сий хоук“ за борба с подводници.

  В навечерието на пресконференцията във Варна командващият Шести американски флот вицеадмирал Кристофър Грейди отбеляза, че появата на този кораб край българските брегове „видимо напомня за готовността за съвместни действия, ако такава необходимост възникне“.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg