• Варна
  8°
  ясно небе
  Влажност: 36%
  Вятър: 4m/s SW
  111 години от създаването си отбелязва Пристанище Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Пристанище Варна

  Денят – 18 май, не е избран случайно – това е именният ден на Kняз Фердинанд I

  111 години от създаването си отбелязва Пристанище Варна на 18 май. В началото на 1895 година е проведен търгът за строителството на варненското пристанище. Градежът е оценен на 8 290 385 лева, които са пряко осигурени от правителството.

  На търга за строителството участват фирми от Хамбург, Париж и българското дружество „Михайловски и Хайрабедиян“. Родната фирма е избрана след като предлага 16,5% намаление от първоначалната тръжна цена или 6 922 472 златни лева.

  На 7 февруари е сключен официално договорът, с което се дава начало на строителството. До 1899 година фирмата-изпълнител претърпява сериозни сътресения – след две зимни бури, които повреждат плавателния й състав и съоръжения.

  „Михайловски и Хайрабедиян“ почти фалира.

  Следствие на това продължаването на започналия градеж се прехвърля на едно новосъздадено анонимно акционерно дружество, в което главните акционери са участниците в първото предприятие.

  С учредителен протокол се поставя началото на „Безименно акционерни дружество за направа на Варненското пристанище“, което довежда проекта до успешно завършване през 1906 година.

  В церемонията по откриване участва лично Kняз Фердинанд I, който пристига на борда на българския крайцер „Надежда“.

  Денят – 18 май, не е избран случайно – това е именният ден на княза.

  23 военни и граждански парахода се включват в откриването. Има кораби от Румъния, Италия, Германия, Англия, Австро-Унгария, Гърция, крайцери от Руския императорски флот и над 300 официални гости. Знаменателното откриване е дадено с 21 топовни салюта от чуждестранни военни параходи и брегова артилерия.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *