Радев за нацисткия скандал: Извинението в случая е най-добрият подход

Действията при подобни скандали са въпрос на морален избор

Не приемам подхода на властта, при който те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Това коментира президентът Румен Радев по повод скандала с нацистките поздрави, който коства поста на заместник министър от „Обединените патриоти”, съобщи bTV.

„Въпросът е дали осъждаме тези явления или не. Осъждането на нацизма трябва да е абсолютно задължително, извинението е най-добрият подход”, категоричен е Радев. По думите му проблемът с този скандал е много по-фундаментален отколкото изглежда.

„Историческата ревизия от последните години позволява пълзяща индулгенция на нацизма. Дори в Европа разделена от желязната завеса имаше абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма. Трябва да сме единни около този консенсус във всичките му форми”, категоричен е Радев.

Според него в обсъждането на скандала се внушава, че ако си обикновен гражданин подобни шеги са допустими, но ако си във властта са забранени. „Не става въпрос за позицията в обществото. Ролите много бързо се сменят, особено в наше време”, каза Радев.

Той добави, че действията при подобни скандали са въпрос на морален избор.