• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Откритие: Восъчният молец с удоволствие похапва полиетилен
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Galleria-mellonella5Във Великобритания пък изобретиха бутилки за вода, които ще могат да се ядат

  Сто личинки на Galleria mellonella в продължение на 12 часа могат да изядат 92 милиграма полиетилен. Този вид личинки биха могли да се превърнат в мощно средство в борбата с полиетиленовите отпадъци, от които планетата вече се задъхва.

  Големият восъчен молец е добре познат на рибарите, които го развъждат за риболов. За пчеларите той е вредител, който изяжда восъка. Сега личинките на този молец като че ли намират по-важно приложение. Както случайно беше установено, личинките от този вид много обичат полиетилена.

  Както се казва, вкусове много. Вероятно самите личинки, чиято дължина достига един сантиметър, също не са знаели, че обожават полиетилена. Важното е веднъж да опиташ.
  Макар че откритието е направено от професионален учен – испанката Федерика Берточини от Националния изследователски съвет в Испания, това е станало съвсем случайно. В свободното си време Федерика отглежда пчели. Веднъж тя събрала няколко шепи личинки на молци и ги сложила в пласмасова торбичка, с намерението да ги изхвърли по-късно. Когато след няколко часа жената взела пакета, била силно изненадана, че молците ги няма, а пластмасовата торбичка била надупчена. Тогава се досетила, че насекомите обичат не само восъка, но и полиетилена.

  Предположенията й били потвърдени след проведените опити. Засега обаче не е изяснен въпросът – ядат ли личинките полиетилен, защото им харесва или са принудени да го ядат, за да избягат на свобода.

  Случайното откритие, пише лондонският Guardian, потенциално може да има особено голямо значение за цялото човечество. Полиетиленът и другите видове пластмаси днес се смятат за едни от главните замърсители на планетата. При това не само на сушата, но и на моретата и океаните. Ежегодно само един човек оставя след себе си повече от 200 полиетиленови опаковки. Разлагането им е много бавно – от 100 до 400 години.

  В същото време във Великобритания са изобретили бутилки за вода, които ще могат да се ядат. По този начин учените ще се опитат да решат проблема с пластмасовите отпадъци, които са запълнили планетата.

  До края на 2017 година ще започне продажбата на балончета с вода “Ooho”. С тях може да утолиш жаждата си и да хапнеш едновременно. Обемът им е за една глътка – от 50 до 150 мл. Балончетата са направени от биоразлагащ се материал.

  Превод: varnautre.bg

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg