Атентат в Манчестър отне живота на 19 души

Поне 50 души са ранени на взрива на концерта на Ариана Гранде

Най-малко 19 души са били убити и още 50 са били ранени при снощния взрив на концерта на американската певица Ариана Гранде в британския град Манчестър, съобщава BBC. Полицията във Великобритания е съобщила, че третира инцидента като терористичен акт.

В близките часове се очаква в резиденцията на премиерката Тереза Мей на Даунинг стрийт 10 в Лондон да бъде свикано спешно заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации, известен като "Кобра".

"До този момент е потвърдена гибелта на 19 души, а около 50 са ранените. В момента третираме случая като терористичен инцидент, докато не получим друга информация", писа в Туитър говорител на полицейското управление на Мачнестър. Говорител на певицата Ариана Гранде каза, че тя не е пострадала. Видеокадри, качени в Туитър, показаха крещящи посетители на концерта, бягащи навън от залата в опит да се спасят.

Очевидци са съобщили за взрив в "Манчестър арена" - най-голямата покрита зала в Европа, малко след края на концерта на Гранде, когато хората вече напускали арената. Веднага след получаването на сигнала към покритата зала са се отправили десетки полицейски коли и линейки, както и специален екип за обезвреждане на бомби. Целият околен район е бил блокиран и движението спряно.

Властите предупреждават гражданите да избягван района. Компанията, която управлява железопътната линия, минаваща близо край стадиона, съобщи, че е спряла движението на всички влакове по тази линия заради инцидента.

После бе съобщено, че на друго централно място в града сапьорски екип е извършил контролирана експлозия на друг открит съмнителен пакет, но се оказало че той не е опасен.

Взривът в залата прогърмял малко след края на концерта (около 0:40 ч бълг. време), твърдят свидетели, след което настъпила паника. Основната маса от посетителите на концерта са били непълнолетни, твърдят британски медии.

"Манчестър арена" е най-голяма зала в Европа, открита през 1995 г. Тя има капацитет за 21 000 посетители, според данни от уебсайта й, и е популярно място за концерти и спортни прояви.

Великобритания е в състояние на втора най-висока степен на тревога за терористична заплаха, която означава, че атентат от екстремисти се смята за силно вероятен.