Срещата на Тръмп с ръководителите на ЕС приключи

Срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп с ръководителите на институциите на ЕС приключи, след като продължи близо 30 минути повече от предвиденото

Срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп с ръководителите на институциите на ЕС приключи, след като продължи близо 30 минути повече от предвиденото - знак, който в дипломацията се тълкува положително.
Тръмп бе изпратен до вратата на сградата на Европейския съвет от своите докакини - председателите на Съвета Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тримата се поздравиха сърдечно с дълги ръкостискания, потупване по рамото и усмивки. Кадри от началото на срещата показаха, че тримата разговарят за досегашните впечатления на Тръмп от първото му пътуване зад граница в качеството му на президент.
Към срещата по-късно се присъединиха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. В Туитър Таяни написа, че ЕС и САЩ трябва да останат близки съюзници в защита на гражданите от тероризма, в ускоряването на икономическия растеж и повишаването на заетостта.
От кабинета на Юнкер по повод на срещата посочиха, че здравите евроатлантически връзки са в сърцевината на световния дневен ред. На пресконференция вчера Могерини изрази очакването ЕС да получи знак за приемственост от САЩ по въпросите от общ интерес, сред които открои опазването на природата (споразумението от Париж), темите за Сирия, Украйна, Близкоизточния мирен процес, бъдещето на ООН. ЕС разглежда срещата на Тръмп с представителите на общностните институции като израз на желание за съвместна работа.
Програмата на Тръмп продължава с обяд с президента на Франция Еманюел Макрон - единствения държавен глава от т. нар. водещи страни от ЕС и НАТО, който още не е посетил Белия дом. От тази група държави досега Тръмп прие в Овалния кабинет премиера на Великобритания Тереза Мей, канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Турция Реджеп Ердоган.