Световноизвестният цигулар Светлин Русев става консултант на Мартенски музикални дни

Мисия

26-05-2017, 12:54

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тържествено връчване на награда „Русе“, „Студент на годината“ и „Млад творец“ 2017

В момента световноизвестният български цигулар е на голямо азиатско турне с Филхармонията на Френското национално радио

Един от посланиците на Русе, нашият съгражданин и именит български цигулар Светлин Русев прие поканата на Община Русе да стане артистичен консултант на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

Дебютът на Светлин Русев на сцената на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ е през далечната 1988 г., с „Легенда“ за цигулка и оркестър от Х. Виенявски, (Младежки симфоничен оркестър, дир. Алексей Измирлиев), когато е едва на 11 години. От тогава до сега, с незначителни прекъсвания, той е едно от звездните лица на фестивала, вече 29 години.

Към настоящия момент Светлин Русев е професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж и концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио. От есента на 2017 той ще поеме и престижната позиция на концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария в Женева, както и преподавателското място в едно от най-реномираните учебни заведения в Европа Haute École de Musique (HEM) – Женева.

Получава наградата Музикант на годината на БНР за 2006 г. и е двукратен носител на наградата  „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България през 2006 г. и 2016 г. През 2011 г. е удостоен с Награда „Русе“ за изкуство, култура, образование и наука, а през 2017 г. получава и наградата „Плакет Русе“ на Община Русе.

В момента световноизвестният български цигулар е на голямо азиатско турне с Филхармонията на Френското национално радио, в рамките на което на 27 май и 2 юни му предстоят концерти в Пекин и Хонг Конг като солист в Тройния концерт на Бетовен за пиано, цигулка и виолончело с Трей Ли и Дмитри Маслеев под диригентството на Мико Франк, който ще бъде записан и излъчен от CCTV.

Светлин Русев свири на цигулка Страдивариус (Camposelice) /1710 г./, предоставена му от Музикалната фондация Nippon.