• Varna
  14°
  разсеяна облачност
  Влажност: 87%
  Вятър: 3m/s ENE
  Театралният фестивал излиза по улиците на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Сателитни прожекции показват шедьоври от световните сцени

  Тази година Международният театрален фестивал „Варненско лято“ отбелязва своя 25-годишен юбилей. Празничното издание (виж програмата тук) ще се проведе между 1 – 11 юни във Варна. Той отново ще открои най-доброто и интересното от българския театър през изминалия сезон и ще представи различни сценични форми от Европа, Азия и САЩ.

  Богата програма извън традиционните сцени предлага тазгодишното издание на фестивала. На 1 юни в 21.30 часа от площад “Независимост” започва уличното шествие “Магията на морето”. Негов режисьор е Боян Иванов, а сценографията на студенти от класа на проф. Васил Рокоманов в Национална художествена академия и от класа на проф. Майя Петрова в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. По време на шествието сякаш излезли от дълбините на морското дъно, в центъра на града ще оживеят огромни медузи, риби, сепии, морско конче и октопод. Въздействащата музика, която се чува незнайно откъде, прави парада още по-магнетичен. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма „Публики“ 2015.

  magiata-3

  “Опит за гнездене” е името на уличната арт-инсталация на Фондация „Криейтив Рейнмейкърс”, която можете да видите също на 1 юни в 22 часа. Светещи гнезда се оказват върху дървета на ул. „Преслав“, като някои са анимирани чрез видео мапинг. Заглавието на атрактивната арт-инсталация намигва към пиесата на Йордан Радичков „Опит за летене“, като напомня, че преди летенето е гнездото. Обектите са дело на млади графици и скулптори от Националното училище по изкуствата във Варна, на които им предстои светъл старт в професионалния живот. Гнездата са създадени в рамките на творческа работилница, водена от екипа на „Криейтив Рейнмейкърс“ – режисьора Боян Иванов, сценографа Огнян Йорданов и видео артиста Тодор Тодоров.

  opit-1

  На 2 юни в 21.30 ч. започва сюжетният огнен театър “Паметта на огъня” на Мим-формация „Жар театър“. В тази алегорична театрална поема древното и поетично изкуство на мима се среща с огнения пърформанс. Тук Огънят е главно действащо лице. Той увлича зрителите в мистично пътешествие през пластовете на културите, отвъд времето и реалността, в пространството на духа и поезията. Епохи, персонажи и случки се преливат в метафорични огнено-пластически импресии и сцени, обединени от темата за непреходността и устойчивостта на духа пред изпитанията на времето. Режисура, постановка и сценична среда: Елена Пап, музика: Силдар Борисов – Дари & Йордан Владев, дизайнерски екип (костюми, маски): Нина Лопес ле Галиард (Франция), Жустин Кастел (Франция), Алис Мърфи (Северна Ирландия), Елена Пап & Пламен Радев (България), международен изпълнителски екип: България – Италия – Кралство Йордания.

  02.Илиана-Ковачева_42_ОК

  На следващия ден – 3 юни, от 22 часа на входа на Морската градина, е началото на интерактивен огнен хепънинг за любители от всички възрасти “Почувствай огъня”. Опознайте възпламеняващото изкуство на огнения театър с екипа на „Жар театър“. На входа на Морската градина актьорите ще направят кратко артистично въведение в различните огнени реквизити и техники. След това желаещите могат да опитат да поиграят с живия огън под ръководството на опитните артисти.
  Проектът се съфинансира от Фонд „Култура“ на Община Варна по направление „Варна – европейска младежка столица“ 2017.

  pochustvai-3

  Интерактивен пърформанс-инсталация ще има в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” на 6 юни от 17 до 21 ч. “Сателити” на Post Theater (Германия) / SubHuman Theatre (България) е сай-фи преживяване за космоса отвъд Изтока и Запада. Две новаторски театрални формации в сферата на новите медии от Германия и България съчетават за първи път научна фантастика, трагедия и ирония, забележително смесвайки театралното преживяване и медийни изкуства. В края на 80-те годинина миналия век космонавт от България и астронавт от Западна Германия са изпратени на тайна международна мисия в Космоса. Почти 30 години по-късно те все още са в космическата станция, забравени от света. Оцеляват, като спят почти непрекъснато. Когато се събуждат през 2017 г., нещо е по-различно… Началото ще е на всеки 15 мин. Пърформансът е предназначен за двама човека. Участие със записване. На английски език.

  IMG_2194-1-e1492256326210

  Три сателитни прожекции ще докоснат варненския зрител до шедьоври от световните сцени. На 12 юни от 19 часа в Фестивалния комплекс можем да гледаме “Травиата” наживо от Метрополитън опера в Ню Йорк. На 10 юни е излъчването на “Амадеус” – постановка на Театър „Оливие“ – Лондон. След множество награди „Оливие“ и „Тони“, спечелени след премиерата на пиесата на Питър Шафър „Амадеус“ в Националния театър в Лондон през 1979 г., тя е адаптирана за прочутия филм на режисьора Милош Форман, отличен с „Оскар“. Майкъл Лонгхърст пресъздава същата история за фатално преплитане на музика, власт и ревност, в мащабна музикално-театрална продукция с оркестров акомпанимент на живо на Southbank Sinfonia.

  На 9 юни от 17.30 часа в сателитна връзка ще видим двама от най-забележителните английски театрални и филмови актьори Иън Маккелън („Властелинът на пръстените“, „Хобит“) и Патрик Стюарт („Стартрек“) да си партнират на сцената в комедийната класика “Ничия земя” на Нобеловия лаурат за литература Харолд Пинтър от 1974 г. В лятна нощ двамата застаряващи писатели Хърст и Спунър се срещат в бар и продължават вечерта в дома на Хърст. Количеството алкохол нараства, историите им стават все по-невероятни и оживеният разговор се превръща в игра на надмощие. Ситуацията става още по-усложнена от завръщането у дома двама млади мъже. Излъчването е със субтитри на български език.

  Сателитното излъчване е част от глобалната програма National Theatre Live, която се осъществява в България от Британски съвет в партньорство с Фондация „Хомо Луденс“, Фондация „Виа Фест“ и Столична община.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *