Лидерите на Г-7 подписаха декларация срещу тероризма

Доналд Тръмп продължава да отказва да подкрепи Парижкото споразумение за климата

Лидерите на страните от Г-7 подписаха декларация за борба с тероризма, съобщават светотните медии, цитира БТА. Британският премиер Тереза Мей благодари на колегите си за подкрепата им, изразена след извършеното в понеделник ислямистко нападение в Манчестър. Тя подчерта, че е важно Г-7 да използва всяко достъпно средство в борбата срещу тероризма и за защита на хората.

Мей призова лидерите на Г-7 да предприемат по-активни действия за подвеждане под отговорност на чуждестранните наемници, които се бият на страната на „Ислямска държава“. "Важно е да има законова възможност заподозрените в подобна дейност да бъдат преследвани, депортирани и екстрадирани. В противен случай те се връщат в родината си, където, без да са се отказали от радикалните си възгледи, се превръщат в реална заплаха за обществото", подчерта британската премиерка, цитирана от ТАСС.

"С подписването на декларацията срещу тероризма и за премахване на екстремистката пропаганда от интернет „показахме нашето единство и решимостта си да продължим и да засилим борбата с тероризма“, заяви италианският премиер Паоло Джентилони. Той добави, че в документа се изразява и подкрепа за Великобритания след самоубийствения атентат, извършен в понеделник в Манчестър, при който загинаха 22 души.

Седемте най-развити индустриални страни призоваха социалните медии и доставчиците на интернет да положат повече усилия за премахване на екстремистко съдържание и обещаха да се борят със злоупотребата с интернет от страна на терористите. „Макар че е едно от най-големите технологични постижения на последните десетилетия, интернет се оказа мощен инструмент за терористични цели“, се казва в общата декларация.

Освен лидерите на 7-те най-големи развити икономики, декларацията беше подписана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.