• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ето кои са най-чистите плажове във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив

  Водата на Офицерския плаж във Варна е най-мръсната не само в региона, но и в цяла България

  На 13 плажа във Варненска област качеството на водата е „отлично“, а само на една ивица къпането не се препоръчва. Това показват данните от последния доклад на Европейската агенция за околната среда, пише Дарик. В проучването, което се прави ежегодно преди началото на всеки летен сезон и има за цел да ориентира туристите, са използвани данни за 2016 г.

  Водата на Офицерския плаж във Варна е най-мръсната не само в региона, но и в цяла България. В предишното изследване лоша оценка получиха още две ивици, но в сегашното те са подобрили своите показатели.

  Сред тях е и Централният плаж в морската столица, където качеството на водата е оценено като задоволително. В същата категория попадат Южният плаж и този в квартал „Аспарухово”. Единственият градски плаж с отлична оценка за поредна година е „Бриз Буните”.

  В курортите „Св. св. Константин и Елена”, „Слънчев ден” и „Златни пясъци” почти всички ивици са с изключително чиста вода. Добра оценка получават само Големият плаж на „Св. св. Константин и Елена”, „Кабакум” и „Панорама” на „Златни пясъци”, където до преди две години къпането не се препоръчваше.

  На юг от Варна с отлично качество на водата са плажовете на Фичоза, Ветеран, Паша дере, Камчия и Шкорпиловци.

  Такава оценка от ивиците в Бяла получава единствено единствено ивицата „къмпинг Луна”. На другите три плажа в града качеството на водата леко се е влошило и те с добра оценка.

  На север от Варна почти всички ивици имат изключително чиста вода. Единствено на „Божурец” качеството на водата е определено като добро.

  По Южното Черноморие отлични или добри оценки са поставени на повечето ивици. Само на центалните плажове в Лозенец и Черноморец качеството на водата е задоволително.

  В класацията попадат общо 94 зони за къпане в България. 61 от тях са получили оценката „отличен”.

  Изследването на Европейската агенция за околната среда обхваща 21 000 крайбрежни и вътрешни места за къпане в целия ЕС, Швейцария и Албания. Над 96 % от тях са отговаряли на минималните стандарти за качество на водата, а при 85 % от тях то е отлично.

  В Гърция, Кипър, Малта, Австрия и Люксембург с отлично качество на водата са над 95 % от ивиците. Най-голям брой места за къпане с лошо качество на водата има в Италия (100), Франция (82) и Испания (39).

  1 коментар

  1. Ангел

   Много по-добре е качеството на водата по Северното Черноморие, отколкото по Южното. Въпреки всички манипулации, ние си знаем кои са най-чистите плажове – Константин и Елена, Фичоза, Пашадере и варненските без Офицерския.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg