• Варна
  1°
  тъмни облаци
  Влажност: 74%
  Вятър: 5m/s N
  Над 11,6 млн. чуждестранни туристи чакаме тази година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©Varnautre.bg/архив
  ©Varnautre.bg/архив

  Значителен ръст от 11 % спрямо 2016 година

  Над 11 600 000 чуждестранни туристи се очаква да посетят България през тази година като прогнозата е за значителен ръст от 11 на сто спрямо 2016-а, съобщи Румен Драганов – директор на Института за анализи и оценки в туризма, пред журналисти в Добрич, съобщава Дарик.

  По думите му в големите курорти – Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, вече има почиващи от Германия, Великобритания, Румъния.

  Румен Драганов посочи, че културният туризъм в градска и историческа среда, чийто дял вече достига 50 на сто в общата структура, е новият феномен.

  България вече е четирисезонна дестинация, благодарение на нискотарифните авиокомпании и културният туризъм доминира в голяма част от посещенията, поясни директорът на института.

  Драганов коментира, че проблемът с недостига на кадри в туристическата индустрия няма да бъде решен, докато средната заплата в бранша остава 320 евро при 1400 евро в европейски страни.

  По думите му работодатели в бранша търсят работници от трети страни – Украйна, Молдова, Беларус, дори от Индия и Бангладеш, но остава икономическият въпрос – ниското заплащане.

  Драганов отбеляза, че сред целите на Националния борд по туризъм е до 2026 година средната заплата в бранша да достигне равнището в Европейския съюз.

  1 коментар

  1. колеворовян

   Да бе! Постоянно говорим за прираст, увеличение, икономика, а интересно защо заплатите стоят на същото ниво от преди 10 години и се оплакваме, че няма кадри – при положение, че има. Просто парите се въртят само в баджанаците.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *