• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Девненец откри древни находки при изкопни работи в двора си
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  DSC_0187

  Надписите по олтара обаче тепърва ще се изследват, защото не са нито на старогръцки, нито на латински език

  Девненецът Николай Узунов откри древни находки при изкопни работи в двора си в квартал „Река Девня“, който попада в границите на археологическия резерват „Марцианополис“. Става въпрос за предхристиянски домашен молитвен олтар и фрагмент от архитрав*, обясни директорът на Музея на мозайките Иван Сутев.

  През изминалия уикенд, докато правили сондаж за кладенец в двора, Николай и негови приятели в буквален и преносен смисъл ударили на камък. Подпочвени води не били открити, но пък камъните, които извадили от 6-метровия изкоп, ги впечатлили със своята особена форма.


  При разчистването на пръстта от по-малкия се появил вдълбан текст (епиграф) на древен език. Още в първия работен ден Николай занесъл артефактите в музея, а специалистите веднага ги разпознали. Надписите по олтара обаче тепърва ще се изследват, защото не са нито на старогръцки, нито на латински език. Не е изключено находката да е от по-ранен исторически период, но да се е използвала и от жители на древния град Марцианопол, чиито руини лежат под квартал „Река Девня“.

  Най-вероятно под имота на Николай Узунов е имало жилищна сграда, предполага кметът на Девня Свилен Шитов. Домашният молитвен олтар ще бъде изложен на фестивала „Марцианопол – животът в древния град“, който ще се проведе в античния амфитеатър в кв. „Река Девня“ на 3 и 4 юни. Посетителите ще имат възможност да се докоснат до него и да си направят снимки за спомен.

  *архитрав – носеща греда на постройка, която лежи върху колони или стени.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg