Министър Цачева: Решенията за освобождаване на "Наглите" са протестирани

По единия случай администрацията няма да се коригира

В началото на тази седмица бяха постановени съдебни решения, съгласно които се допуска предсрочно освобождаване на лишени от свобода лица. По отношение на едното лице администрацията на затвора е дала отрицателно становище. И двете решения не са влезли в сила и са протестирани от прокурора. Това заяви в ефира на БНТ министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя обясни, че е дадено положително становище от представителни на администрацията на затвора.

"Психологическата експертиза обаче обръща внимание, че престъплението за което лицето изтърпява наказание лишаване от свобода е с изключително висока степен на обществена опасност. В този документ се съдържа предупреждение за онова, което последва след новината за решението на съда", каза още Цачева.

"Протестирани са и двете решения, администрацията на затвора ще има своята възможност да се присъедини към протеста на прокуратурата. По единия случай администрацията няма да се коригира. Поправилият се е Любомир Димитров-Гребеца", заяви правосъдният министър.

Формално буквата на закона е спазена, но закона освен буква има и дух, има и цел, която се преследва с поставяне на присъдите, изтърпяване наказанията. Точно в това Цецка Цачева счита, че не са били прецизни представителите на администрацията на затвора.