• Варна
  9°
  ясно небе
  Влажност: 31%
  Вятър: 4m/s WSW
  Стартира регатата Varna channel cup
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Varna Channel Cup

  Мария Силвестър шкотман на една от яхтите

  За четвърта поредна година във Варна стартира ветроходната регата Varna channel cup . Изпълненото с адреналин спортно събитие се провежда между 1-4 юни в акваторията на варненския залив.

  През първия ден, по време на традиционните Pro-Am гонки, се включиха граждани, докосвайки се за първи път до ветроходния спорт. Специален гост беше и актрисата Мaрия Силвестър като част от екипажа на яхтата LZ Yachting 1991 със шкипер Лъчезар Братоев.

  Varna Channel Cup е единствената в България регата, която включва гонки канал-езеро, които започнаха още днес. В 14:00 часа на Морска гара стартира демонстративна гонка Pro-Am Race, която даде възможността на граждани във Варна да се качат на яхтите и да усетят от близо удоволствието на състезанието с ветроходните лодки.

  „Радвам се, че ще бъда част от Varna Channel Cup’17 и емоцията е изключително силна. Очакванията ми за едно прекрасно преживяване бяха надминати многократно. Адреналина, който изпитах при екстремните ситуации и завои днес не може да се сравни с нищо.  Надявам се повече варненци да станат част от този празник на вятъра и морето, който Морската столица заслужава.“ – сподели Мария Силвестър.

  „Изключително съм щастлив, че тази година към регатата се включиха и Хотел – казино “Черно море”, защото те ни позволиха да осъществим всички неща, които не сме успявали, поради финансов недостиг. Днес, за наша радост, домакините са ни организирали и невероятно парти с програма, имаме си тениски и всичко нужно, за да представим регатата, такава каквато искаме да бъде – уникална и незабравима“, заяви главният организатор на регатата Лъчезар Братоев.

  Той разясни още пред гостите любопитния факт, че разпространения израз, с който всички пожелават успех на участниците – „Попътен вятър“, всъщност не е правилен, защото яхтите, когато се движат срещу вятър и по пътен вятър са еднакво бавни. Най-бърза скорост при ветроходните съдове се развива, когато вятърът е страничен, заради турболенцията, която се образува.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *