Катар призова гражданите си да напуснат ОАЕ до 2 седмици

Египет даде на катарския посланик в Кайро 48 часа да напусне страната

Катарските граждани трябва да напуснат Обединените арабски емирства до 14 дни, съобщи Ройтерс. Причината е решението на Абу Даби да скъса дипломатическите си отношения с Доха.

Катарското посолство заяви, че тези, които не могат да се приберат директно в страната си, трябва да го направят през Кувейт или Оман.

Египет е дала 48 часа на катарския посланик да напусне страната и е отзовала представителя си в Доха. "Катарският посланик беше привикан днес и му бе връчена официална нота за изтичането на акредитацията му като посланик в Египет. Дадени му бяха 48 часа да напусне страната", посочи в изявление външното министерство на Египет.

Междувременно Иран призова Катар и съседите му в Персийския залив към "откровен диалог" за решаване на разногласията помежду им.

"Преодоляването на различията между страните в района, включително на сегашните проблеми между Катар и трите му съседки, е възможно единствено с политически и мирни средства, и откровен диалог между заинтересованите страни", посочи в комюнике говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми.