• Варна
  10°
  ясно небе
  Влажност: 40%
  Вятър: 8m/s E
  Черна гора официално стана 29-та членка на НАТО
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Черна гора Нато

  Черна гора официално бе обявена за 29-та членка на НАТО, предаде БТВ. Черногорската делегация предаде документите за ратификация на Северноатлантическия договор на американския заместник-държавен секретар Томас Шанън на церемония в Държавния департамент на САЩ.

  Приемайки документите, Шанън каза, че Черна гора е направила трудни реформи, за да стане част от алианса. Той отбеляза, че и досега страната е била надежден партньор в мисиите на НАТО и че сама е избрала своя път, макар че е била подложена на натиск отвън.

  Документите бяха предадени от черногорския външен министър Сърджан Дарманович.

  Премиерът Душко Маркович каза, че днешният ден е велика дата за Черна гора „сто години, след като е била изтрита от политическата карта на Европа, и 11 години от връщането на независимостта й“. Той каза, че членството в НАТО означава за страната постоянна стабилност и възможност за прогрес.

  Маркович благодари на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за постоянната подкрепа за членството на Черна гора в алианса и посочи, че с днешния прием на Черна гора НАТО показва, че вратите на организацията са отворени.

  Столтенберг от своя страна каза, че от днес Черна гора сяда на масата на НАТО с равни права и това ще допринесе за стабилността на целия регион.

  В края на своето обръщение Столтенберг каза „Добре дошла, Черна гора“ на черногорски език.

  На 7 юни за пръв път черногорското знаме ще бъде издигнато официално пред централата на НАТО в Брюксел в присъствието на черногорския президент Филип Вуянович.

  По същото време знамето на Черна гора ще бъде издигнато и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и в обединеното командване по трансформациите в Норфолк (САЩ).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg