Прощаваме се с пилота Георги Анастасов

Поклонението ще бъде в родния му град Ямбол

С пълен военен церемониал днес се прощаваме със загиналия пилот - майор Георги Анастасов, съобщава Министерството на отбраната. На церемонията ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи от трите вида Въоръжени сили.

Майор Георги Анастасов загина в петък по време на учение "Черно море - 2017", след като хеликоптерът, който пилотираше, падна в морето. Със заповед на военния министър той беше посмъртно повишен в майор. Разследването на инцидента ще продължи около месец. По предварителни данни причината е удар в предната мачта на фрегатата Дръзки.

До приключване на проверката останалите хеликоптери в авиобаза „Чайка" няма да летят. Според командването на флота няма причини за съмнение в качествата на хеликоптерите и в техническото състояние на падналата машина - ден преди инцидента вертолетът е изпълнявал много по-тежки задачи.

При инцидента пострадаха двамата колеги на майор Анастасов - капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов. Те са в болница, състоянието им е стабилно.