• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  НАСА засне новия тюркоазен цвят на Черно море
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  blacksea_amo_2017149_lrg-1

  Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“ не случайно, тъй като на нея ясно се виждат морските течения, приличащи на водовъртежи

  НАСА публикува снимка с висока резолюция на Черно море, което промени цвета си през последните седмици.

  Образът всъщност е сглобен от множество сателитни снимки, направени на 29 май от камерите на сателита „Aqua“, а тюркоазеният цвят на Черно море се дължи на цъфтежа на фитопланктона във водата, който е особено интензивен тази година.

  Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“ не случайно, тъй като на нея ясно се виждат морските течения, приличащи на водовъртежи.

  blacksea_amo_2017149_lrg

  Фитопланктонът е съставен от микроскопични плаващи организми, които произвеждат храната си от слънчевата светлина и разтворените във водата хранителни вещества, които идват тук от реки като Дунав и Днепър.

  Фитопланктонът служи за храна на риби, ракообразни и други морски организми. Но интензивният му цъфтеж може да доведе до еутрофикация – загубата на кислород от водата – и в крайна сметка да задуши морския живот.

  Голяма част от планктона в Черно море се състои от коколитофори. Те са покрити с бял калциев карбонат, който отразява светлината и на изображенията се виждат по-светли, млечно зеленикави петна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg