Дончев: Влизането ни в еврозоната няма алтернатива

Предстоящото ни европредседателство прави България важна

България става важна, като тук има две основни причини. Първата е председателството, което дава допълнително политически шансове на страната. То трябва да се случва с мисъл към Европа и се счита за лош вкус да се използва за постигането на национални цели. Втората е, че сме европейски полуостров, вдадени в един несигурен регион. Зоните на несигурност около нас са много. Това обясни в ефира на канал 3 вицепремиерът Томислав Дончев.

"Влизането ни в еврозоната няма алтернатива. Още с момента на приемането ни ние сме се задължили в един момент да бъдем член на еврозоната. И това е по-добре за България – означава по-лесен достъп до кредитен ресурс и по-добра икономическа репутация", коментира вицепремиерът, като призна, че се наблюдава разделение на Европа на ядро и периферия. Той прогнозира, че всички европейски политики ще бъдат мислени по този начин от тук нататък.

"Добрата новина във връзка с Бюджет 2018 година е, че България, подавайки заяки за плащания и покриване на направени вече разходи, няма да има проблем с обслужванията на плащанията. Предвиден е ръст във всички сфери", посочи Дончев, като обясни, че е имало случаи, в които ЕК преди няколко години не е успявала да обслужи заявки за плащания поради недостатъчно пари. По думите му са договорени 42% от цялата финансова рамка и грубо са платени 10%.

"За едно разрешително трябва да си вземаш отпуска, за да го получиш. Това е безобразие – вместо да допринасяш за кариерата си или да бъдеш със семейството си, да висиш на опашка. Назад в годините са правени множество анализи и обичайно свършва политическия цикъл и никой не е могъл да вземе конкретни мерки. Сега понеже вече има много анализи сме решили да действаме смело", каза той по темата за административната тежест. Дончев обясни, че методът ще бъде да се захванат основите и голямата задача е всяка администрация да има достъп до регистрите на всички останали в електронен вид и така да се избегне обикалянето по институции на гражданина.

Вицепремиерът отбеляза, че ако спрат да се издават свидетелства за съдимост освен приходите от тях в размер на 3,8 млн., ще отпадне нуждата и от служители. "Регистърът е достъпен в електронен вид, ако постъпвате на работа, не трябва да ви искат удостоверение", допълни той. ""Документът на хартия може да се подправи. Регистърът не можеш да подправиш. Степента на сигурност е много по-висока", посочи Дончев. Той обясни, че реформата няма да стане отведнъж и МС ще започне с 12 регистри, като ще продължи и с останалите."

"С изчезналата папка се занимава прокуратурата и се надявам да разберат какво е станало. Колкото до довършването на Струма – това е много важен проект. Ние вече сме похарчили доста пари за другите участъци и ако не изградим пълноценна връзка, нямаме магистрала, а само част, което обезмисля голяма част от съоръжението", коментира Дончев по казуса за автомагистрала "Струма".

Относно Кресненското дефиле той заяви, че няма средства цялото движение да бъде качено горе в планината и това би било безумно скъпо и няма вариант поне едната посока да не остане долу в дефилето. Той отхвърли и варианта за дълъг тунел, като го определи като абсолютно невъзможен най-вече заради ефекта върху природата и здравето на хората.

"Отличниците по показатели са безспорно ОП Развитие на човешки ресурски и ОП Иновации и конкурентноспособност. Има и програми с по-слаби показатели, като Околна среда и Наука и образование за интелигентен растеж. Всяка от тях си има специфичните предизвикателства, като по отношение на Околна среда това е водната реформа", заключи Дончев.