В Брюксел започна изслушването на Мария Габриел

В Европейския парламент в Брюксел започна изслушването на Мария Габриел, предложена за следващия български еврокомисар

В началото на своето изложение Габриел говори на български език. Тя изрази надежда, че заедно с евродепутатите ще очертаят допълнителни идеи и заедно ще допринесат за изпълнението на задачата на Европейската комисия за пълно използване на възможностите на цифровите технологии в общ интерес.
Благодаря на българското правителство за оказаното доверие и на евродепутатите за подкрепата през последните осем години. Стигнах дотук благодарение на вашето доверие. Благодаря на европейските граждани, които са ми давали подкрепа и доверие във всички отстоявани досега каузи, заяви Габриел.
Тя посочи, че номинирането й за еврокомисар е възможност да продължи да работи за защитата на правата и свободите на европейските граждани. Двeгодишният мандат е кратък, затова ключът са приоритетите - пълното прилагане на политиките, одобрени досега. Ще работя с всички евромисари, със Съвета на ЕС и с ЕП открито, за да постигнем възможно най-широко съгласие, добави Габриел. Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект, възнамерявам да допринеса със завършването на единния цифров пазар, допълни българският кандидат.
Ако бъде утвърдена, Габриел ще поеме отговорностите за цифровизацията. Тя ще отговори на 25 въпроса на евродепутати от две парламентарни комисии. Първо Габриел ще направи 15-минутно изложение, а след това ще бъдат отделени по пет минути на въпрос.
Очаква се изслушването на продължи три часа, а оценката да бъде оповестена утре. Ако оценката е положителна, кандидатурата ще бъде гласувана следващия месец на пленарна сесия на ЕП.