Доналд Туск призова ЕС за "еднаква скорост" в отбраната

Свят

21-06-2017, 12:46

Снимка:

Facebook

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Юнкер настоява за независима отбрана на ЕС

Виждаме, че ЕС отново се явява решение, а не проблем

Необходимо е повишено сътрудничество в областта на отбраната, всички в ЕС трябва да участват с еднаква скорост. За това призова председателят на Европейския съвет Доналд Туск в писмо до европейските държавни и правителствени ръководители, които ще заседават през следващите два дни в Брюксел, предаде бТВ.

„Срещаме се във време, различно от периода на надигане на силите срещу ЕС преди няколко месеца. Събитията напоследък показват, че преодоляваме предизвикателствата. Партиите в Европа, подклаждащи настроения срещу ЕС, отстъпват. Виждаме, че ЕС отново се явява решение, а не проблем”, посочва още Туск.

По думите му тероризмът остава голяма заплаха, а борбата с него е задача на правителствата. Необходимо е обаче да се повиши сътрудничеството при онлайн сигурността и има нужда от способи за автоматично премахване на терористичната пропаганда.

Според Туск трябва да се обърне внимание и въпроса за незаконната миграция и обстановката в Средиземно море, тъй като броят на нелегално пристигналите в Италия мигранти се е увеличил с 26% за последната година.

Той призова и за подпомагане на либийската гранична охрана.