• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Над 150 ученици се обучаваха в съда
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Търговска гимназия съдия Марияна Ширванян от Административен съд – Варна

  Проведеното практическо обучение беше с насоченост, осигуряване безопасността на участниците в движението по пътищата

  С посещение в съда на ученици от Варненска търговска гимназия „Георги С. Раковски“ завърши обучението им през настоящата учебна година 2016/2017 по образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се реализира съвместно от ВСС и МОН.

  Единадесетокласниците присъстваха на административни съдебни дела, разглеждани от съдия Гергана Стоянова и съдия Марияна Ширванян, след което обсъдиха с участието на инспектор Георги Георгиев – главен юрисконсулт в ОДМВР – Варна и адвокат Петър Бончев от Варненска адвокатска колегия казусите и тяхното развитие, както и задълженията на участниците в движението по пътищата съгласно ЗДП и в частност необходимостта да притежават свидетелство за управление от категорията на управляваното от тях МПС.

  Проведеното практическо обучение беше с насоченост, осигуряване безопасността на участниците в движението по пътищата. Учениците проявиха интерес, защото за първи път присъстваха на съдебно заседание, имаха възможност да обсъдят казуса със съдиите и изразиха задоволство от проведената дискусия.

  На всички над 150 ученици, участвали в образователната програма, бяха връчени удостоверения.
  С отпуснати средства от ВСС за образователната програма, Административен съд – Варна закупи и дари на Варненска търговска гимназия правна литература. Списъкът на книгите е препоръчан от учителите по право в гимназията.

  Съдиите от Административен съд – Варна – Гергана Стоянова, Янка Ганчева, Марияна Ширванян, Даниела Недева, Йова Проданова изнасяха лекции пред ученици от Варненска търговска гимназия в продължение на няколко месеца през настоящата учебна година по образователната програма, чиято цел е обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формирането на правна грамотност и култура, както и постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg