• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Съдят турчин за неправомерно приспаднат ДДС в особено големи размери
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив

  Делото срещу Орхан К. ще бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд

  На съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна е предаден турският гражданин със статут на временно пребиваващ в България Орхан К. Като собственик и управител на „Паркет системс натурал“ 54-годишният подсъдим избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 16 650 лева, като потвърдил неистина в подадени декларации по Закона за ДДС и приспаднал неследващ се данъчен кредит – продължавано престъпление по член 255, ал. 3, във връзка с ал. 1, т. 2 и 7 от Наказателния кодекс.

  През периода от 10 октомври 2014 год. до 16 март 2015 год. управляваната от подсъдимия фирма „Паркет системс натурал“ подавала справки-декларации по Закона за ДДС, в които били декларирани фиктивни доставки с различни фирми, за да бъде приспадан неправомерно ДДС. Повечето от фирмите-доставчици били с фиктивни управители, които приемали да бъдат собственици на тези фирми срещу заплащане. Един от тези „управители“ научил със закъснение, че притежава фирма, но свидетелствал, че е подписвал документи, които неизвестно лице му предоставяло за подпис в Словакия и Варна. Собственик на друга фирма при разпита си заявил, че има над 60 дружества, но никога не е развивал бизнес.

  Предстои делото срещу турския гражданин Орхан К. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg