Мария Габриел: България има голям потенциал в цифровите технологии

По думите ѝ България е получила един от най-важните ресори за бъдещето на Европа

Хората трябва да бъдат в центъра на трансформацията на цифровите технологии. Не бива да забравяме периферните региони. Това заяви еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в БНТ.

По думите ѝ България е получила един от най-важните ресори за бъдещето на Европа и е важно какво можем да свършим в този двугодишен мандат, като предстои много работа.

Предстоят големи предизвикателства, свързани с авторското право и географското блокиране. Не може да има дискриминация на принципа къде живее даден човек, призова Габриел.

България има голям потенциал в цифровите технологии. Ще наблегнем на слабите ни страни. Наблюдаваме 60% ръст на облачните услуги, при 17% в световно ниво, каза тя.

Онлайн платформите носят много позитиви - достъпът до информация, бързината в търсенето и предлагането.

Според Габриел новините, които призовават към насилие и тероризъм, ще бъдат мигновено сваляни. Такива новини сега се отстраняват на 90% в рамките на 1 час. На никой не можем да наложим начина, по който ще реагира на определена информация, но можем да дадем механизъм за справяне с фалшиви новини.

Най-големият ми капитал е връзката с хората. Заедно с тях сме реализирали множество инициативи. Нужен ни е диалог и обединение, призова още новият български еврокомисар.