• Варна
  3°
  тъмни облаци
  Влажност: 44%
  Вятър: 3m/s NNW
  Три заведения на плажа на Кабакум извършват незаконна търговска дейност
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  19904511_10209565875695626_1217456136_n

  Проверките ни констатираха, че на плаж „Кабакум-централен“ край Варна три заведения извършват незаконна търговска дейност, за което сме сезирали Община Варна и местния строителен контрол. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която днес се включи в инспекциите на място.

  Тя припомни, че през миналата година е бил прекратен договорът с бившия наемател на плажа поради констатирани изключително много нарушения. Нов наемател е избран, но той още не стопанисва ивицата, тъй като търгът се обжалва от един от участниците.
  В такъв случай плаж „Кабакум-централен“ има статут на неохраняем. „В този случай е редно там да не се извършва никаква търговска дейност“, отсече министърът на туризма. След получени сигнали, че заведенията работят, министерството е сезирало Дирекцията за регионален строителен контрол и Община Варна да се предприемат незабавни действия по събаряне на заведенията или да се спре доставката на ток и вода, за да няма търговска дейност. Дали сме седемдневен срок за това, всеки трябва да е наясно, че трябва да спазва законите на страната, каза Ангелкова. Когато приключат съдебните процедури, ще се пристъпи към сключване на договор с новия наемател.

  Министър Ангелкова припомни, че проверките за спазването на договорите за наем и концесия на морските плажове продължават и ще са ежедневни през целия сезон и по цялото Черноморие. От миналата година по инициатива на премиера Бойко Борисов активно работи Координационен център, в който освен Министерството на туризма участват също МВР, НАП, прокуратура, митници и други контролни органи. Целта е всеки да спазва закона.

  Министър Ангелкова припомни проверката само преди дни на плаж „Обзор-мотела“. Там се оказа, че съседен на плажа имот е засипан с пясък, като на него е сложена табела „частен имот“ и „частен плаж“ и не се допускат външни посетители. Сезирали сме органите на реда и предстои проверка с геодезични уреди, допълни Ангелкова.

  На въпрос по казуса с плаж „Нестинарка“ министърът акцентира отново, че в договорите за наем и концесия задължителни са обявените цени на чадъри и шезлонги, но няма забрана стопанинът на плажа да може да предлага допълнителни плажни принадлежности. Изричното условие обаче е допълнителните принадлежности да не са задължителни за потребителя. Министерството на туризма е поискало вече от концесионера да постави специални табелки с цени за допълнителните услуги и информация, че те не са задължителни.

  Сезонът върви изключително успешно и до момента интересът на руските туристи към дестинация България е с около 15% ръст, а от пазар Германия – 15-20 на сто повече, каза още Николина Ангелкова. Тя обърна внимание върху мерките, които министерството предприема за повишаване качеството на туристическия продукт, защото от него зависи дали този интерес ще бъде насърчен още повече.

  В отговор на питане за сигурността в курортите министър Ангелкова акцентира, че е в непрекъснат контакт с министъра на вътрешните работи Валентин Радев за обезпечаване на достатъчно служители на реда особено в големите курорти. Вече са факт патрулите на конна и велополиция, както и на смесени екипи с български и чуждестранни полицаи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg