На полигон "Ново село" започна най-голямото многонационално учение на НАТО

Руски наблюдатели ще присъстват на учението Saber Guardian 2017

На учебния полигон "Ново село" край Сливен днес бе открито най-голямото многонационално учение в Черноморския регион Saber Guardian 2017 /SG17/. В него ще участват около 25 000 военнослужещи от 22 съюзнически и партньорски държави.

Saber Guardian 2017 е годишно международно учение в периода 11 - 20 юли т.г. под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа, съвместно с въоръжени сили на страните домакини. България, Румъния и Унгария поделят домакинството на SG17, като интегрираните в него 18 учения ще бъдат извършени на територията на трите държави.

"Мащабът на учението по отношение на броя на участващите страни и военнослужещи подчертава нарасналата необходимост за колективни усилия за гарантиране на сигурността и мира в Източна Европа." Това каза по време на церемонията по откриването вицеадмирал Емил Евтимов, заместник-началник на отбраната.

"В учението Saber Guardian демонстрираме една невероятна способност за възпиране чрез съсредоточаване на бойната мощ на многонационалната дивизия". Това каза в словото си генерал-майор Джон Гронски от Сухопътните войски на САЩ в Европа. "Дивизията включва танкови, пехотни, инженерни, артерилийски, военновъздушни формирования и специални сили и притежава съвместни способности за придвижване на личен състав, въоръжение и техника от България към Грузия по Черно море."

Предстои на полигона да бъдат открити десет новоизградени обекти и съоръжения. Сред тях са ремонт на мост от националната пътна мрежа над река Мараш, вертолетна площадка, авиационен оперативен център, сграда за контрол на стрелбищен полигон, склад, многоцелеви склад, пътна инфраструктура, открит паркинг с твърда настилка, кран и кула за тренировъчни цели. Проектите са финансирани с над 4 милиона долара от американо-европейските инвестиционни фондове за изграждане на съоръжения в подкрепа на въздушни операции, за поддръжка, учебни полигони, както и пътища и мостове.

Имайки предвид целите, които сме си поставили, аз наистина очаквам една динамична среда, в която всички участници в учението, както споменах 22 съюзно партньорски държави, ще достигнат пълни оперативни способности в резултат на бойното сглобяване, което се извършва на полигоните и не само тук в Ново село, но и в други летища и дестинации. И се надявам към 20 юли , което е деня на учението, ще демонстрираме оперативна съвместимост и способност да работим заедно за сигурността и стабилността на района, сподели Вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната.

Ние сме щастливи, че имаме руски наблюдатели, всичко става въпрос за прозрачност, а прозрачността дава възможност да се избегне неразбиране за това, което една държава прави. За това считам, че всяка една държава в Европа, била тя член на НАТО или извън НАТО, следва да провежда своите учения по един прозрачен начин, заяви Ген.-майор Джон Гронски.