ЕС не приема предложението за права на гражданите на Лондон

Барние: Тежката работа започва, готов съм да работя денонощно

Главният преговарящ на ЕС по оттеглянето на Великобритания Мишел Барние заяви, че засега отчита различия в позициите на Брюксел и Лондон по въпроса за правата на гражданите, предаде БТА.

Той уточни на пресконференция, че постигането на единодушие по гражданските права, финансовите задължения на Великобритания към ЕС и въпроса с границата с Ирландия е необходимо, за да се премине към втората част на преговорите - за бъдещите отношения. "Постигането на споразумение по един или два от трите въпроса няма да бъде достатъчно, трите теми са неделими", добави той.

Барние съобщи, че следващата седмица и през август преговарящите ще се срещнат, за да се опитат да постигнат напредък. Той поясни, че ЕС е несъгласен правата на европейските граждани във Великобритания да залегнат в местен закон, защото националните закони подлежат на промени.

"Тежката работа започва, трябва истински да запретнем ръкави, готов съм да работя денонощно", заяви Барние. "Позициите на ЕС са ясни, очакваме да разберем становището на Лондон. Необходимо е Великобритания да признае съществуването на задължения към бюджета на ЕС. Искаме по ирландската граница да бъде обособена обща зона за пътуване. Съдът на ЕС трябва да бъде инстанцията, която да решава споровете", обобщи Барние.