Захариева пред Великобритания: Вие напускате ЕС, но не и Европа

Важно е да се гарантират правата на близо 80-те хиляди български граждани, живеещи на Острова

„Вие напускате Европейския съюз, но не и Европа. Разчитаме Обединеното кралство да продължи да е важен наш партньор в борбата с тероризма, в сигурността и търговско-икономическите отношения.” С тези думи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева посрещна британския държавен министър за Европа и Америка сър Алън Дънкан, който е на визита в София, предаде пресцентърът на МВнР.

Захариева подчерта, че за страната ни е важно при преговорите за Брекзит да бъдат гарантирани правата на близо 80-те хиляди български граждани, живеещи на Острова. Тя заяви, че е важно в преговорите Европейският съюз да остане единен и в тази връзка България изцяло се доверява на екипа на главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

„Вие сте много права – ние напускаме един клуб, но не и региона. Дори ще бъдем по-активни в сътрудничеството по сигурността и в областта на търговията”, каза сър Алън Дънкан. Той изтъкна, че без гражданите от другите европейски държави, трудещи се в Кралството, сектори като строителството и здравеопазването ще изпитат сериозен недостиг на работна ръка. Дънкан приветства големия интерес от страна на българските младежи към британските университети.

„Подготовката за Българското председателство на Съвета на ЕС върви в срок. Един от приоритетите ни са Балканите и се надяваме да помогнем за европейската перспектива на страните от региона”, заяви Екатерина Захариева.

Тя благодари на британското правителство и за подкрепата за съдебната реформа и по-специално за двамата прокурори, които участваха миналата година в мисията на Службата за подкрепа на структурната реформа, която изготви независим анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България.

Страната ни ще поиска още мисии за съдебната власт и ще продължи да разчита на помощ от Обединеното кралство. Вицепремиерът Захариева благодари и за британската подкрепа за влизането на страната ни в Шенген.