• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Международният панаир на занаятите и изкуствата започва на 1-ви август
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  DSC_1468

  За 21-ви път Варна е домакин на най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България – Международния панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика”.

  Едно от най-колоритните събития на лятна Варна представя на варнeнци и гостите на града талантливите български майстори на красиви дърворезби, слънчеви черги, рисувано стъкло и коприна, иконопис, везани носии и шевици, пластики и витражи, текстилни пана и художествени произведения от керамика, кожа и камък, ръчно изработени бижута от сребро, стъкло, перли, полимерна глина и накити от полускъпоценни камъни, сладкогласни чанове, шарени чорапи и прекрасни кукли… Около изкусните майстори ще има и традиционен български мед, и шипков мармалад, и разбира се, неотменната българска роза.

  „Човек е създаден, за да създава”, под това мото повече от две десетилетия Международният панаир на занаятите и изкуствата представя талантливите българи и ги среща с техните колеги от различни държави.

  В специално изградената галерия “Къщата на майсторите”, заедно със самоуките автори Асоциация “Булгарика” ще представи и утвърдени художници от Франция, Русия, Словения, Корея, САЩ, Германия, Армения, Румъния, България.

  През годините една от най-важните дейности на Асоциация “Булгарика” е откриването, представянето и популяризирането на талантливи майстори. Десетки, вече световно известни автори, са били открити и представени за първи път на Международния панаир на занаятите и изкуствата. Проект “Открития” е едно от най-важните събития в програмата на панаира.

  Следвайки основната си мисия – да съхранява и развива българските занаяти и изкуства, Асоциация “Булгарика” реализира още две направления в своята дейност.

  В проекта “Да предадем занаят” ще бъдат представени майстори, които именно на панаира във Варна за първи път са се докоснали до стана, до длетото, а вече са творци с голяма известност. И са учители на други талантливи българи. Учителите и техните ученици ще видите от 1 до 21 Август.

  Проектът “Родове” ще представи и другия начин за съхраняване и развитие на българските занаяти – предаването на занаята от баща на син, от майка на дъщеря, от дядо на внук …

  Ще се срещнете с потомствени майстори, от които ще научите как Родът съхранява духа и развива таланта.

  Изкуството лекува. На Международния панаир на занаятите и изкуствата Асоциация “Булгарика” подава ръка на Православия център за духовно обгрижване на наркозависими “Отвори очи”, който чрез обучения по иконопис, стенопис, грънчарство и изработка на сувенири реализира трудовата си терапия.

  От първи август подредената Сувенирна палата за Конкурса “Сувенири” ще очаква варненци и гостите на града да участват в оценяването на най-добрия сувенир.

  От 1 до 21 август Варна ще пулсира с красотата на българските занаяти и ви очаква да споделите тази радост.

  DSC_1462 DSC_1389 1

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg