Милиони разлика в отчета на СУ пред Сметната палата

Мисия София

19-07-2017, 10:15

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сметната палата отказа да завери отчета на Софийски университет

Има нарушения в президентската кампания на Румен Радев

"Разликите в отчета на Софийския университет „Св. Климент Охридски” са за милиони", поясни Цветан Цветков, председател на одитния орган.

Преди дни Сметната палата отказа да завери финансовият отчет на Софийския университет за 2016 г., тъй като не давал вярна и честна представа за финансовото състояние и имуществото на вуза.

„Има несъответствие на данните, които се посочват в отчета, баланса и оборота на СУ с обобщените данни на останалите факултети”, поясни Цветков. Той даде два примера. Единият е за компютрите в университета, където има разминаване от 4,5 млн. лв., а другият е за разминаване в размер 7 млн. лв. между наличните активи и счетоводните данни на вуза.

„Университетът трябва да извърши проверка, за да установи дали това са счетоводни грешки или липси”, поясни Цветков.

При разплащанията на университета също има нарушения. „Имало е трайна практика служебните аванси да се изплащат в брой, а не по банка. Разплащането за стоки, депозитите за тръжни процедури и други също са били в брой”, заяви председателят на Сметната палата.

При проверка на одитния орган стана ясно, че в президентската кампания на Румен Радев има нарушения. Тогава инициативният комитет е продължил да събира пари и след приключването на кампанията.

Финалната сума е около 77 хил. лв. „Това показва пропуск в законодателството”, смята Цветков.

По думите на Цветков за част от инвитро процедурите има представени фактури, но не и медицински документи, с които да се удостовери, че те са извършени въобще и в пълен обем. „Финансирани са и лечебни заведения, които не отговарят за критериите за успеваемост”, поясни Цветков.