• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Европейската банка отпуска на Варна €10,4 млн. за „синя зона” и канализация
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  obshtina

  Община Варна възнамерява да тегли кредит в размер на 10,4 млн. евро, с които да финансира недопустими разходи по европейски проекти. С 16 млн. лв. ще бъде изградена ВиК канализация по булевардите, които ще се ремонтират по проекта за интегриран градски транспорт. 4,3 млн. лв. са предвидени за въвеждането на „синя зона”, закупуването на обслужващи я електрически автомобили и зарядни станции за тях.

  Това става ясно от предложение на кмета Иван Портних, което съветниците от финансовата комисия на Общинския съвет одобриха, съобщи Дарик.

  Заемът ще бъде отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие, като според предварително споразумение лихвеният процент ще бъде между 2 и 2,6%. Парите ще бъдат отпуснати на два транша. Първият ще в размер до 8,2 млн. евро с 3-годишен гратисен период и 9 години за погасяване на главницата. Вторият транш ще е до 2,2 млн. евро с падеж до 7 години, първите две от които ще са гратисен период.

  „Желанието на Европейската банка да ни финансира е оценка за Община Варна”, коментира шефът на финансовата дирекция Стефка Господинова.

  Решението за поемане на дълг ще бъде подложено на обществено обсъждане, след което ще бъде подложено на гласуване от Общинския съвет.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg