• Варна
  1°
  тъмни облаци
  Влажност: 74%
  Вятър: 6m/s NNW
  Ветроходът Rainbow Warrior на Грийнпийс пристига във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  GreenPeace_Rainbow Warrior (5)

  Уникалният плавателен съд ще акостира в морската столица на 12-13 август и ще бъде отворен за посетители

  От 5 до 14 август, 2017 година в България пристига световноизвестния ветроходен кораб „Rainbow Warrior“ на екоорганизацията „Грийнпийс”.

  Уникалният плавателен съд ще акостира на пристанищата в Бургас и Варна, като в дните на престоя си в двата града съответно на 5-6 и на 12-13 август ще бъде отворен за посетители.

  GreenPeace_Rainbow Warrior (7)Визитата му у нас е свързана основно с кампанията на екологичните организации „ГрийнПийс“ и „За Земята“ – „Свободни от Пластмаса“, която цели намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни. Начело с целите на националната инициатива ще бъде осъществена научна и изследователска дейност в Черно море, която ще бъде реализирана съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по океанология към БАН. Високо технологичното оборудване на „Rainbow Warrior“ ще позволи да се направят изследвания за натрупване на отпадъци и наличие на мрежи в защитени зони , както и ще се проучи състоянието на екосистемите.

  GreenPeace_Rainbow Warrior (4)Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден навлизат в него от българските брегове, според изследвания на учени.
  „Rainbow Warrior“ е трето поколение кораб на „Грийнпийс“, като неговият първи предшественик, който е бил потопен от бомбен взрив през 1985 г. е участвал в редица акции, някои от които спиране на ядрени тестове в Тихия океан, блокиране на въглищни пристанища и залавяне на бракониери извършващи унищожителен риболов.

  GreenPeace_Rainbow Warrior (8)Строителството на новия ветроход на „Грийнпийс“, който ще гостува у нас, е започнало в корабостроителница в Полша, завършено е в Бремен – Германия и през 2011г. е пуснат по вода в пристанището в Хамбург. Създаден е от едни от най-добрите корабни инженери в света, за да може да претендира за единствения плавателен съд, който освен екологично съобразен е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните по света, както и за борба с техните замърсявания. Със своята 55-метрова А-образна мачта „Rainbow Warrior“ плава основно на вятър и може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.

  GreenPeace_Rainbow Warrior (1)Еко-характеристиките на 340 тонния гигант включват още форма на корпуса, проектирана специално за изключителна енергийна ефективност; Електрическа система за движение (7 възела само за 300 кВ); Изчерпателна екологична оценка на кораба; Най-високи екологични стандарти на всички двигатели (IMO Клас-II); Нотация за „зелен клас“ със „Зелен паспорт“; Нотация за клас за доброволна защита на околната среда; Третиране на вредните газове, минимизиране на емисиите на азотни окиси и прахови частици; Биологично третиране на отпадната и сива вода; Централна система за зареждане на горива и масла за предотвратяване на разливи; Система за боядисване съобразена с околната среда.

  Програма за свободно посещение в Бургас:
  – 5 август – 16:00 – 19:00 – Отворени врати и фестивал ( работилници, игри и други на кея)
  – 5 август – 21:00 – 23:00 – Филмова вечер на кея
  – 6 август – 10:00 – 13:00 и 16:00 – 19:00 – Отворени врати , фестивал и прожекции на филми
  – 6 август – 21:00 – 23:00 – Филмова вечер на кея

  Програма за свободно посещение във Варна:
  – 11 август – 21:00 – 23:00 – Филмова вечер на кея
  – 12 август – 10:00 – 13:00 и 16:00 – 19:00 Отворени врати , фестивал и прожекции на филми
  – 12 август – 21:00 – 23:00 – Филмова вечер на кея
  – 13 август – 10:00 – 13:00 и 16:00 – 19:00 Отворени врати и фестивал

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *