Д. Николов: Скандалът със суджука приключи

Няма преференциално отношение от държавната власт към Бургас

Ден, след като разследваният от прокуратурата добрички депутат от ГЕРБ Живко Мартинов напусна парламента заради злоупотреби с името на премиера Бойко Борисов, зам.-председателят на партията и кмет на Бургас Димитър Николов обяви в ефира на бТВ, че и той е бил замесен в подобни сюжети в своята община.

„И на мен са ми се случвали подобни дребни инциденти – с точки за сладолед, мартеници, пуканки. Злоупотребява се с името на кмета, защото се смята, че бързо ще се получи разрешение”, обясни Николов. Той беше категоричен, че не знае за по-големи казуси и посочи, че всички в Бургас могат да се свържат с него.

Той нарече „полускандал” сюжета с депутата, придобил известност като „Суджукгейт” и изрази мнение, че темата вече е приключена с оттеглянето на народния представител и рокадите в издигналата го структура.

Знаел ли е зам.-председателят на ГЕРБ за злоупотребите в Добрич, наричани от някои „дерибействане”? „До мен не е стигала такава информация, ако знаех, щях да сигнализирам”, отговори Николов.

Като свой приоритет кметът посочи завършването на започнатите инфраструктурни проекти. Южната дъга на Бургас е близо до завършване, но е сериозен е проблемът в северна посока – към Несебър, Слънчев бряг и Варна. "Трафикът е изключително сериозен както от летовници, така и от жители на Северна България, които предпочитат да пътуват към София през АМ „Теакия”. В резултат се образуват задръствания, а тежките катастрофи са с 60% повече в сравнение с миналата година. Броят на жертвите също расте", посочи Димитър Николов.

Затова до една година трябва да бъде завършен 4-лентовият път до Слънчев бряг, а паралелно ще се изгражда северният обход на Бургас, за да не минават през града всички пътуващи, които използват магистралата.

Бургаският кмет посочи, че може в миналото да е бил опонент на лидера на НФСБ Валери Симеонов, но двамата са в състояние да работят заедно и са го доказали в периода, в който националистът беше председател на Общинския съвет в морския град. „Той си отстоява позициите и принципите, борец е. Мисля, че темите, с които се е захванал, особено по нашето Черноморие, ще ги доведе докрай”, подчерта Димитър Николов.

Според него вицепремиерът вече вижда пропуските в законите и нормативната уредба по отношение на контрола и санкциите. Николов даде пример с факта, че общините получават изключително много сигнали за завишени нива на шум, но сами не могат да констатират и санкционират.