М. Стоянова: Тепърва ще виждаме резултатите от засилените обороти на правителството

Комисията за НДК си свърши достатъчно добре работата, изчете се 30 страници доклад

Парламентът традиционно има нисък рейтинг, през последните години това се запази като тенденция. В парламента има само скандали, противопоставяне, което през медиите се транспонира и в обществото. За съжаление, рядко се случва смислен дебат. Това заяви председателят на финансовата комисия Менда Стоянова в ефира на БНТ.

Според депутата от ГЕРБ правителството е заработило, а тепърва ще виждаме резултатите от засилените обороти. Партията ни е голяма, различни хора са членове, преследват се различни цели. Случаи като "Суджук гейт" не могат да бъдат предотвратени на 100 %. Реакцията на партията обаче е различна - който сгреши, не трябва да е депутат. Голяма част от хората в партията опитват да помогнат на населеното място, от което са избрани, те милеят за родния край.

След редица промени, виждаме реални действия от страна на прокуратурата, надявам се и съда, в посока хората, които са във високите етажи на властта да бъдат разследвани и да бъдат на светло. Прокуратурата стана по-прозрачна и огласява всички свои действия. Делата на всички такива хора ще се гледат от Специализирания съд, което ще спомогне те да не се влачат с години.

Комисията за НДК си свърши достатъчно добре работата, изчете се 30 страници доклад, има и събрани 12 класьора с документи. Тази комисия не може да завърши с обвинения, в момента работят Агенция за финансова инспекция, ДАНС, прокуратура, те са тези, които ще правят изводи.

По темата КТБ Менда Стоянова каза, че всички хора с влогове до 100 000 евро са получили парите си. Всеки е длъжен да носи отговорност за собствените си инвестиции. Държавата може да поставя протекция до определена сума. Трудно, да не кажа невъзможно е, хората, с по-високи влогове да си получат средствата. На ход са съдът и прокуратурата, за да получат наказание виновните за фалита.

Комисията за финансов надзор е независим орган. Зам-председателите не се предлагат от депутатите, а от председателя на Комисията. Никой не каза нищо лошо за тях, единствен се изказа Румен Гечев, 90% от изказването му е положително. Процедурата ще започне наново през септември, отново ще имаме сблъсък, но в КФН трябва да работят професионалисти, а не хора, предложени след пазарлъци от политическите партии, каза председателят на финансовата комисия в Народното събрание.

"Приели сме 18 закона, да мерим работата с изменение на закони не е правилно. Например Закона за движение по пътищата, променяме го всяка седмица. Качествените закони минават през по-дълго обсъждане", каза още Менда Стоянова.