• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  България е първа в света по производство на лавандула
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Снимка: © Pixabay

  Освен Китай засилен интерес към българското лавандулово масло има от Германия, Испания и Турция

  България е първа в света по производство на лавандулово масло за поредна година с рекорден добив от над 300 тона. Най-добра реколта има в района на Добрич и Розовата долина.

  Според производителите на лавандулово масло големият ръст на добивите се дължи на благоприятните климатични условия за отглеждане на етерично маслената култура и увеличаването на насажданията в различни краища на страната ни заради повишеното търсене на външния пазар.

  От асоциацията на етерично-маслени култури отчитат, че много земеделските стопани са започнали да отглеждат лавандула заради ниската изкупната цена на пшеницата.

  Разширяването на лавандуловите насаждания ще зависи и от това каква ще бъде изкупната цена тази година. В момента на чуждия пазар тя варира от 70 до 90 евро за килограм лавандулово масло.

  Освен Китай засилен интерес към българското лавандулово масло има от Германия, Испания и Турция, защото продукта съдържа естествена съставка, която характеризира неговия аромат. Жътвата на лавандулата приключва до две седмици.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg