• Варна
  18°
  тъмни облаци
  Влажност: 27%
  Вятър: 8m/s NW
  Над 140 горски преминаха обучение по опазване на горите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Североизточно държавно предприятие
  Снимка: Североизточно държавно предприятие

  Стражари и лесничеи анализираха конкретни казуси от практиката с цел да се подобри организацията на работа

  Общо 143 служители на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие преминаха обучение по опазване на горите. Важна част от него бе и проведеният инструктаж във връзка с ефективното прилагане на мерките за предотвратяване на горски пожари.

  Обучението се организира от инж. Стоян Саров, началник на отдела за опазване на горите към СИДП, с участието на представители на Регионалните дирекции по горите във Варна и Шумен.

  Горските стражари и лесничеи анализираха конкретни казуси от практиката с цел да се подобри организацията на работа – от подаването на сигнал за инцидент до санкционирането на нарушителя и задържането на материали и вещи, свързани със съответния случай.

  „Благодаря на колегите за активното участие и усилията, които полагат, за да се гарантира бърза и адекватна реакция при възникването на горски пожари или инциденти от друг характер. Технически сме добре обезпечени за борба с огъня – разполагаме със специализирани високопроходими автомобили за патрулиране и гасене на горски пожари, както и със 100 нови 25-литрови гръбни пръскачки – тип „раница”.

  Служителите са снабдени с противопожарно облекло, със защитни обувки и каски. Предвидени са храсторези, моторни триони и други помощни инструменти, необходими за локализирането и потушаването на пожарите. Изграждаме минерализовани ивици и лесокултурни прегради”, отчете инж. Саров. Той допълни, че взаимодействието и отличната координация с всички отговорни институции е от решаващо значение за ефективните действия при подобни ситуации. „Разчитаме много и на гражданите. Техните сигнали на телефон 112 имат важна роля за опазването на горите, а в частност и за своевременното овладяване на пожарите”, изтъкна инж. Саров.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg