• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Младежи ще се учат да пресъздават сетивно културното наследство на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Методологията е с вече утвърдено know-how

  Интерактивната работилница за културно наследство „Усети града“ ще се проведе във Варна през септември. В рамките на шест дни младежи от Варна, на възраст между 15 и 35 г. ще се учат как да интепретират и представят сетивно културното наследство на Варна.

  Методологията за това е с вече утвърдено know-how. Тя е разработена от Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“, създадена през 2013 г. от студенти по етнология в Пловдивския университет „Пайсий Хилендарски.

  useti3Участниците в интерактивната работилница ще получат умения за сетивното представяне на културното наследство на Варна, както и ще се докоснат до света на незрящите и техните затруднения. Младежите ще дискутират начините на достъп до градското културно наследство.
  За целта те ще се включат в четири вида интерпретативни лаборатории: тактилна, която предполага допир на настилки, фасади, природни обекти и др.; аудио-визуална, при която културното наследство на Варна ще бъде пресъздавано посредстовом снимки, видео, рисунки, графити; обонятелна и вербална, при която ще се учат да разказват истории.

  Работилница ще бъде между 28 септември и 3 октомври. Тя ще приключи с интерактивна изложба, която ще бъде представена на 3 октомври.
  useti1

  „Усети града” е специален метод, който насочва вниманието към различни интерпретации на градското пространство и неговото културно наследство. Той е част от организираните маршрути „Усети града” в страната, които са създадени след продължително антроположко и етноложко изследване.

  Интерактивният маршрут „Усети града“ и неговата история може да проследите на: http://www.feelthecitytour.wordpress.com.
  Асоциация “Медиатор” използват и прилагат своята сетивна методология вече четвърта година и имат реализирани интерактивни обучения и маршрути в Пловдив, Стара Загора и с. Аспарухово, област Варна.

  Желаещите младежи могат да заявят участието си до 18 септември на https://goo.gl/forms/z63XEqUKDQ29QsUa2.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg