Туск: Европейското бъдеще на Полша е несигурно

Той беше разпитан като свидетел по делото за самолетната катастрофа на полския президентски самолет край Смоленск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви снощи, че европейското бъдеще на Полша е несигурно, предаде Ройтерс. Стремежът на управляващото консервативно правителство да разшири правомощията си доведе до криза в отношенията с Европейската комисия и предизвика един от най-големите вътрешни политически конфликти от падането на полския комунистически режим през 1989 г., отбелязва Ройтерс.

„Днес европейското бъдеще на Полша е под въпрос“, заяви снощи Туск, който е и бивш полски премиер, управлявал до 2014 г., след като даде показания във Варшава по повод на катастрофата през 2010 г., при която загина полския президент Лех Качински. „Разбирам чувствата на поляците, които се притесняват за съдилищата и за бъдещето на страната в ЕС“, добави той.

Туск беше разпитан като свидетел по делото за самолетната катастрофа на полския президентски самолет край Смоленск. След 8-часовия разпит, Туск заяви, че няма от какво да се страхува. Председателят на ЕС беше посрещнат пред залата от дузина свои поддръжници. „Атмосферата и действията, които видяхме, не оставят никакви съмнения за намеренията на управляващите. Правосъдните органи работят срещу опонентите на властта. Страхувам се, че аз съм един тях.“

Въпреки че не се позволява разкриването на информация за разпита, Туск каза, че е той бил свързан с твърдението за „така наречената забрана да се отварят ковчезите на жертвите“. Правителствени служители, работили по времето, когато Туск е бил премиер, са обвинени, че не са участвали в аутопсиите в Русия и не са поискали да бъдат допуснати до тях. Туск от своя страна увери, че никога не е забранявал да се ексхумират тленните останки на загиналите, в което сега го обвиняват.

Сегашното правителство на Полша твърди, че Туск е действал като приятел на Русия и срещу интересите на собствената си страна. В катастрофата край Смоленск през 2010 година загина полският президент Лех Качински и 96 висши полски ръководители.