Йотингер: Лондон да продължи да плаща по дългосрочни програми на ЕС до 2020 г.

До момента Лондон и Брюксел не са постигнали консенсус по нито една от ключовите точки на преговорите

Великобритания ще продължи да плаща по дългосрочни програми на Европейския съюз до 2020 година, дори след като излезе от блока. Това заяви еврокомисарят Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс. Според него Великобритания е задължена да уважи ангажиментите, които е поела по дългосрочните програми, преди провеждането на референдума за Брекзит, който реши нейното излизане от Съюза.

„В резултат, Лондон ще трябва да прехвърля средства към Брюксел поне до 2020 година“, заяви той. Напускането на Обединеното кралство ще отвори финансова дупка от 10 милиарда евро в ЕС, подчерта еврокомисарят.

Междувременно, според последно проучване, проведено от О Ер Би Интернешънъл, 61 на сто от хората във Великобритания не одобряват начина, по който правителството им води преговорите за Брекзит. Лондон има по-малко от две години, за да договори с Брюксел условията за излизане от Общността. Обединеното Кралство трябва да излезе от ЕС до края на март 2019-а. За сравнение, неодобрението за преговорите на кабинета през юли беше 56 на сто, а през юни – 45 на сто, припомня маркетинговата агенция.

До момента Лондон и Брюксел не са постигнали консенсус по нито една от ключовите точки на преговорите, а именно – сумата, която Великобритания трябва да плати за развода, границата с Ирландия и правата на гражданите. В неделя изданието „Съндей телеграф“ писа, че Лондон има готовност да плати до 36 милиарда евро на ЕС във връзка с излизането си от блока, но само ако Брюксел се съгласи на преговори за бъдещо търговско споразумение между двете страни. По неофициални калкулации на Брюксел обаче сметката може да достигне 100 милиарда евро.