ЕС предлага ограничени права на престой на британски граждани след Брекзит

Брюксел е предложил британците да имат право на престой само в страната на пребиваване в момента на напускането на Великобритания

Европейският съюз предлага ограничени права на престой на британски граждани на своя територия след Брекзита. Това става ясно от писмо на британския министър за Брекзита Дейвид Дейвис, изпратено до парламента в Лондон.
Брюксел е предложил британците да имат право на престой само в страната на пребиваване в момента на напускането на Великобритания. Не се гарантира никакво право за движение в ЕС, например, за работа или следване в съседна страна членка, съобщава Дейвис в писмото си до гарната камара на парламента. Въпросът ще бъде предмет на допълнителни разисквания в нужния момент, уверява британският министър за Брекзита. Бъдещите права на живеещите в ЕС британски граждани и на живеещите във Великобритания граждани на ЕС са един от въпросите, които Общността иска да уреди в първия етап на преговорите и едва след това да се премине към бъдещите търговски отношения. Принципите на приемственост, реципрочност и недискриминация са от особена важност при уреждането на свободите за гражданите на двете страни. След първия пълен кръг от преговори през миналия месец главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че между двете страни съществува съществено отклонение по отношение на това как да се защитят правата на чужденците. Следващият кръг от разговорите ще се проведе в края на август.