• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  350 автори участват в XIX Международно биенале на графиката
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  художествена галерия

  За 19-ти пореден път Варна е домакин на Международното биенале на графиката, което се открива тази вечер от 18 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

  Събитието е най-авторитетният форум на съвременното графично изкуство в България и сред десетте най-влиятелни графични форума в света. В залите на галерията ще бъдат представени 475 творби (132 български и 343 чуждестранни) на 350 автори от 57 страни, като за първи път в него участват художници от Иран, Перу, Пуерто Рико, Сирия.

  Над 100 са младите автори в биеналето в годината, в която Варна е Европейска младежка столица.

  350 автори участват в XIX Международно биенале на графиката-1

  Международното жури с председател проф. Стоимен Стоилов и членове Владо Гьоревски (Македония), Магда Шплит (Полша), доц. Деница Янева – ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, и Венцеслав Антонов – директор на Международното биенале на графиката, излъчи следните награди: Голямата награда е за Мице Янкуловски от Македония. Специалната награда на журито е за Чакрит от Тайланд. С 3 равностойни награди за високи постижения в областта на графиката са отличени художниците Масаки (Япония), Катаей ( Иран) и Христо Цацинов от България. Със самостоятелната изложба ще се представи художничката Магда Шплит, носител на Голямата награда от предходното издание.

  Международното биенале на графиката – Варна 2017 се провежда под патронажа на кмета на Варна, с подкрепата на Община Варна, Министерството на културата, Съюза на българските художници. През 2001 г. Международното биенале на графиката (МБГ) е включено в културните маршрути на Европа и оттогава е под егидата на ЮНЕСКО.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg