Лондон напуска ЕС и общия пазар до март 2019 г.

Хамънд и Фокс също така подчертават необходимостта да се даде увереност на бизнес общността след преходния период

Великобритания ще напусне Европейския съюз през март 2019 г. В същото време излиза от Митническия съюз и от общия пазар на ЕС. Това бе съобщено от министъра на финансите Филип Хамънд и министър на външната търговия Лиъм Фокс в съвместен документ, който е публикуван от The Sunday Telegraph.

"Ние уважаваме волята на британския народ, а през март 2019 Великобритания ще напусне Европейския съюз, ще излезем от митническия съюз и ще получим свободата да обсъдим най-благоприятни търговски споразумения със света като независима, отворена търговска нация", гласи изявлението. "Ние ще напуснем общия пазар", допълват министрите.

Хамънд и Фокс също така подчертават необходимостта да се даде увереност на бизнес общността след преходния период - "не може да бъде безкраен". Министрите заявяват, че през този период Великобритания вече няма да бъде в Митническия съюз и на общия пазар и по тази причина е в ролята на "трета страна и не е страна по договорите на ЕС."

"Стоките, закупени по интернет, трябва да продължат да преминават границата, а компаниите - да бъдат в състояние да предоставят стоки на своите клиенти в целия ЕС", казват те, добавяйки, че британски бизнес трябва да може да наема таланти от Европейския съюз.

"Когато преходът завърши, ние искаме между Обединеното кралство и Европейския съюз да има механизми, основани на споразумения, които да подкрепят възможно най-тесни отношения с ЕС, като същевременно се поддържат тесни връзки в областта на сигурността, търговията и бизнес", подчертават министрите.

Хамънд и Фокс зад кулисите са две различни лагери в британския кабинет - противници и поддръжници. Изявлението демонстрира единството на редиците на британското правителство в навечерието на планирано за втората половина на август третия кръг на първия етап от преговорите между Лондон и Брюксел.

Според наличната информация на вестника, правителството ще докладва за готовността на Тереза Мей, да се реши проблема с границата между Северна Ирландия.