Над 3000 свободни места за учители преди началото на учебната година

КНСБ: Учителите ще бъдат назначавани вече от „15 септември до 15 септември“

Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят учители по математика, по информатика, по чужди езици, начални учители и учители за целодневната организация на обучение, както и учители за предучилищното образование. Това каза в интервю за БТА председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. За пореден път тя заяви, че все пак очаква увеличението на работните заплати на учителите да привлече все повече млади хора към професията.

Според председателя на СБУ сега учителите и приравнените към длъжността учител са общо 93 000, а се търсят над 3000 учители, защото 3160 учители работят в училищата, въпреки че са навършили пенсионна възраст и са се пенсионирали. Тези педагози все още преподават, защото на техните места „няма млади учители“.

Много е важно и трябва да се знае, че вече учителите няма да бъдат назначавани на работа за няколко месеца или до приключване на учебната година - например до 30 май, до 15 или 30 юни, а ще бъдат назначавани от „15 септември до 15 септември“, обясни Такева. Тя отбеляза, че това е изискване по Кодекса на труда и за него има и писмо на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което той категорично предупреждава, че „директорите трябва да спазват Кодекса на труда“.

Друга мярка за привличане на млади кадри в сферата на образованието е да се намали административната отговорност на учителите.

Дирекцията за квалификация в Министерството на образованието и науката разработва актуализация на Стратегията за развитието на педагогическите кадри, както и промяна в четири наредби, с които „да се облекчи бумащината в училището и в детската градина“, информира Янка Такева.