Борисов: На опозицията й е трудно да го приеме, но нещата се случват по най-добрия начин

Догодина по това време газовият хъб ще бъде в двете посоки

На колегите от опозицията им е много трудно да приемат фактите, но нещата в България се случват и то по най-добрия начин. Това каза премиерът Бойко Борисов при проверка на изграждането на Транзитен газопровод за Турция в участъка „Лозенец“ – „Недялско“, предаде „Фокус“.

Трудно им е на опозицията, много им се иска да се разклати държавата. Само за последните 2 месеца приходните агенции стопиха тези 100 млн. лв., които бяха събрали по-малко. Само от морето имаме 100 млн. лв. повече приходи от данъци. Безработицата слезе на на 6%, БВП расте най-бързо в Европа, на 3,6-3,8%. Бюджетът ни е на излишък, нямаме дефицит, имаме най-нисък външен дълг. 0 инфлация, 15 млрд. лева в оборот потребление“, обясни Бойко Борисов.

„Правителства, премиери, президенти ходеха в Азербайджан, 2-3 млрд. газ договориха, но той не върви по въздуха, този газ трябва да дойде по тръбата, разбирате колко е било бутафорно всичко. Договорихме толкова млрд. газ, но по какво ще дойде, това ще видим по-късно“, припомни премиерът.

15,7- 16 млрд. куб. м. газ ще могат да идват и от Турция и за Турция, заяви още министър-председателят. Борисов уточни, че догодина по това време газовият хъб ще бъде в двете посоки.

„На много хора не им се вярваше, но интерконекторите в България се строят“, коментира премиерът и посочи, че по газопровода с Турция се работи с пълен обем.

„Сменихме компресорите с най-добрите американски, така че има разлика между заварката по „Южен поток“, която си спомняте и това, което се строи в момента. Със Сърбия подписахме за 10 млрд. куб. м., така че започваме интерконектора и от другата страна. Ако е казал Господ, по същия начин и с Гърция в края на годината да се изтъргува поръчката и да започне същинско строителство“, поясни премиерът и уточни, че правителството работи активно по това 15,4 млрд. куб. м. руски газ да идва директно в газовия хъб.

„Руският газ може да дойде по тръбата, която правим в момента, ако не договорим между ЕК и „Газпром“ директна тръба в газовия хъб. Подготвяме се и за двата варианта“, обясни премиерът и уточни, че е оптимист за срещата на високо равнище, която ще се състои много скоро. „С прозрачност, ясно изразени намерения и мотивирано сме стигнали до това, което се вижда тук днес“, каза още Бойко Борисов.