Америка се готви за небесен спектакъл, пълно слънчево затъмнение

При пълното слънчевото затъмнение Луната застава между Земата и Слънцето

Северна и Централна Америка се готвят за първото пълно слънчево затъмнение от 99 години насам, което ще бъде наблюдавано днес. Интересът е толкова голям, че на места в Съединените щати хотелски стаи са запазени отпреди месец, а цените на все още свободните надхвърлят 2000 долара.
Американци планираха сватби и празненства на открито в деня на пълното слънчево затъмнение. Всеобщият ентусиазъм почива на очакването за нещо изключително. На 21-и август слънцето ще проектира сянката си от запад на изток в Съединените щати. Явлението ще бъде уникално, защото последният път, когато това се е случвало над цялата страна, е на 8 юни 1918 г. Затова и интересът е неимоверен.
Хиляди американци и туристи се стекоха в Мадрас, щата Орегон, където се очаква най-добра гладка на затъмнението. Мотелите на шестхилядното градче са препълнени, навън се разпъват палатки.
Орегон, Айдахо и Уайоминг ще първите, които ще се насладят на изумителния спектакъл. НАСА ще прати два модифицирани бомбардировача, чиито телескопи ще изследват слънчевите атмосфера и корона.


При пълното слънчевото затъмнение Луната застава между Земата и нашата звезда и така блокира лъчите на Слънцето.

НАСА изработи сайт, посветен на събитието, където на живо ще може да бъде проследен небесния спектакъл.