Караниколов: Държавата застава зад работниците от ВПК "Емко"

При отстраняване на нередностите ще се върне лицензът на ВПК "Емко" за търговия

Държавата застава зад работниците и целия военнопромишлен комплекс „Емко“. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на брифинг за констатираните нарушения и спирането на лиценза на оръжейния завод „Емко“. Работата в ЕМКО не е спирана, подчерта министърът на икономиката. МВР е констатирало нарушението в складовата база. Държат се боеприпаси на едно място в противоречие с правилата, както и в двора.

Временно е отнет лиценза до отстраняване на нарушенията, обяснява министърът. Работело се за отстраняване на нередностите. Държавата застава зад работниците, подчерта министър Караниколов. Той обясни, че при отстраняване на нередностите ще се върне лицензът на "Емко" за търговия. Длъжни сме да осигурим сигурността на работниците и хората, подчерта Караниколов. Боеприпасите трябва да се преместят.

По думите му няма замесени имена в решението за спиране на лицензите, а сигурност. „Длъжни сме да осигурим сигурността на населението и на работниците. Това сме го направили, защото ако се случи някой инцидент, ще ни питате защо като сме знаели всичко това, не сме предприели съответните мерки. Проверки са правени не само в това дружество, но и във всички други, включително и в държавните и там не са констатирани такива нередности. Ако бъдат обаче констатирани такива, независимо дали е държавно или частно дружество, ще предприемем абсолютно същите мерки“, допълни министърът на икономиката. Той добави, че на едно държавно дружество от системата на Министерството на отбраната, поради административни нарушения, не му е бил издаден лиценз точно в същото заседание, на което е бил спрян лицензът на завода „Емко“. Караниколов бе категоричен, че законът е един за всички и те ще го спазват. „Трябва да се преместят боеприпасите и веществата, които не бива да седят едно до друго, тъй като е изключително опасно. Другото е, че на производствената площадка боеприпаси и то на двора нямат място. Законът точно и ясно е казал, че при такива нарушения се отнема лицензът за търговия. Ако имаше основание да се спре и лицензът за производство, щяхме да го направим. Към момента няма такова основание, няма и такава правна норма да го извършим“, каза още Емил Караниколов.